Astrofizica pentru toți

Citiți aici un interviu cu ziarul Adevărul realizat ca parte dintr-o serie de articole de Ziua Femeii in 2015.

SmartNation / TechSchool

În 2012 am devenit mentor pentru proiectul TechSchool – un program menit să genereze un impact în viața copiilor cu idei extraordinare din aria tehnologiei din România.

Vedeți aici mesajul meu pentru elevii TechSchool; Vizionați interviurile cu ziarul GândulGândul Live, și ProTV; Urmăriți prezentarea mea de la workshop-ul Cool School, “Mărturii din cosmos: Universul, prin ochi de Superman” (videoclip integral, aproximativ 50 min).

Lecția de Citire

În 2009 am fost invitată de Fundația Salvați Copiii să particip la Lecția de Citire, parte din Campania Globală pentru Educație. Citiți aici povestirea mea despre importanța alfabetismului.

Premiul “Omul Anului” in Gala Zece Pentru România

Un comunicat de presă din mai 2008 bazat pe o publicație științifică la care am fost co-autoare a avut un succes răsunător în întreaga lume, inclusiv în România unde am fost onorată să primesc premiul “Omul Anului” oferit de ziarul Cotidianul în cadrul galei Zece pentru România.

Rezultatul e descris cel mai bine de titlul unui articol apărut pe blogul Bad Astronomy. În traducere, acesta era: “s-a găsit o jumătate din a 25a parte din materia lipsă în univers”. Materia cunoscută nouă în prezent nu reprezintă decât 4% (a 25a parte) din conținutul Universului, restul fiind energia și materia neagră. Adunând masa de materie obișnuită observată în toate stelele, galaxiile și roiurile de galaxii însă nu obținem decât o jumătate din masa la care ne-am aștepta bazat pe observații ale universului foarte tânăr (de exemplu radiația cosmică de fond). Cealaltă jumătate, conform teoriei formării universului, se află in filamente sau “poduri” de gaz foarte fierbinte care conectează roiurile de galaxii și emite în principal in raze X. Un astfel de filament (care poate fi văzut în imaginea din dreapta) a fost observat în premieră de echipa de cercetători din care am făcut și eu parte.

Mai multe detalii despre acest rezultat și despre mine aflați și din interviul meu preferat cu Radio România Actualități: o oră de conversație cu Denise Theodoru despre orice de la amintirile mele din copilărie la schimbarea climatică, materia lipsă din univers și legătura dintre astrofizică și poeziile lui Eminescu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s